23948sdkhjf

Termisk sprutning bidrar till bättre yskikt

Så kallad termisk sprutning kan göra stor skillnad för att öka hållbarheten och minska klimatpåverkan, enligt forskare på Högskolan Väst. Bland annat ska det kunna ge billigare bränsleceller, bromsskivor med längre livslängd och miljövänligare bilar.

Enkelt förklarat handlar det om att spruta ett nytt ytskikt på komponenter så att de får bättre egenskaper och blir mer hållbara. Efter nästan 30 års forskning har Högskolan Väst några av världens främsta forskare inom området. Nicolaie Markocsan, professor i produktionsteknik, är en av de som forskar om suspensionssprutning för bland annat bränsleceller.

– Att tillverka bränsleceller av typen Solid Oxid Fuel Cells (SOFC) med suspensionssprutning är billigare och dessutom enklare att anpassa till storskalig produktion än med de tekniker som oftast används idag. Dessutom kan man använda bränsle av lägre kvalitet vilket gör att det blir billigare att använda SOFC-bränsleceller, förklarar Nicolaie Markocsan i ett pressmeddelande.

Bromsskivor till fordon tillverkas i dag mestadels av tunga stålmaterial som lätt slits. Även här kan termisk sprutning ge stora fördelar. Man kan välja tunnare och lättare material och genom att ytbelägga bromsskivorna blir de betydligt starkare och mer hållbara över tid. Det innebär också att bromsskivan blir mycket lättare än dagens traditionella bromsskiva.

Så funkar termisk sprutning
Termisk sprutning används för att lägga på nya ytskikt på komponenter så att de får bättre egenskaper eller nya funktioner. Tekniken används vid nyproduktion, reparation och underhåll.
Det fungerar ungefär som att sprutmåla, fast man använder ett upphettat material i pulverform som i hög hastighet skjuts på den yta man vill klä in. När det landar på ytan deformeras pulverpartiklarna och smetas ut som en tunn pannkaka som sedan stelnar. Man kan spruta flera lager ”pannkakor” och bygger då steg för steg upp en ny starkare yta.
Vanliga material är metall, metallegeringar, kompositer, keramer och polymerer. Det pulveriserade materialet kan även blandas med en vätska och användas för så kallad suspensionssprutning.
Källa: Högskolan Väst

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.297