23948sdkhjf

Underhållsplanering för betongkonstruktioner i vattenverk

Att cirka 85 procent av de svenska vattenverkens bassänger är gjorda av betong kanske inte kommer som en nyhet. Inte heller är det nytt att vatten bryter ned betong och att det i förlängningen får den inbäddade armeringen att rosta.

Svenskt vatten utveckling har låtit forskare på det statliga forskningsinstitutet Rise ta fram en rapport om underhållsplanering för betongkonstruktioner i vattenverk. Den vänder sig till dem som ansvarar för drift och underhåll på vattenverk samt till konsulter och entreprenörer. Rapporten ska bidra till att minimera behovet av akuta eller oväntade underhållsinsatser och till att minska underhållskostnaderna för vattenverken.

Betongskador utvecklas mycket långsamt och det har hittills ofta saknats underhållsplaner. Den här rapporten beskriver vad en underhållsplan bör innehålla och hur den kan tas fram. Rapporten presenterar exempel på metoder och verktyg som vattenverken kan ha nytta av när de ska införa förebyggande underhåll av sina betongkonstruktioner.

Den beskriver också hur tillståndsbedömningar och inspektioner bör utföras, vad de bör omfatta och vilka parametrar de ska fokusera på. För att rätt åtgärder ska kunna utföras vid rätt tillfälle med rätt material och metoder måste underhållsplanen bygga på korrekt kunskap om betongkonstruktionernas historia och deras nuvarande status.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11