23948sdkhjf

Beräknar vattenförluster

En ny rapport från Svenskt vatten utveckling beskriver ett beräkningsverktyg för en hållbar nivå av vattenförluster från ledningsnätet.

Från att Sverige tidigare haft gott om vatten på de flesta håll uppstår idag situationer med vattenbrist och extremt låga grundvattennivåer. Att leta ny vattentäkt eller bygga ut vattenverk tar tid och kostar pengar. Många svenska VA-verksamheter lägger stora resurser på att minska vattenförlusterna.

Genom branschorganisationen International Water Association (IWA) har det utvecklats beräkningsmetoder för vattenförluster som också bör användas mer aktivt i Sverige, bland annat Infrastructure leakage index (ILI) och Sustainable economic level of leakage (SELL). ILI är en kvot mellan de vattenförluster en verksamhet faktiskt har och de vattenförluster som är mycket svåra att komma åt. SELL är den hållbara nivån på vattenförlusterna när man har tagit hänsyn till kostnader för vattenförluster, läcksökning och tidigarelagd förnyelse även ur ett samhällsekonomiskt perspektiv.

Projektet har tagit fram ett beräkningsverktyg för hållbar vattenförlustnivå som passar för svenska kommuner.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126