23948sdkhjf

Kritik mot tung industri: "Ingen ska dö av sitt arbete"

Det finns brister i arbetsmiljön på nio av tio tunga industrier som inspekterats. Det handlar om kemi- och processintensiva företag som hanterar större mängder explosiva, brandfarliga och giftiga kemiska ämnen. Totalt har Arbetsmiljöverket hittat 3 900 brister vid inspektioner av 480 företag.

Arbetsmiljöverket har gjort en omfattande, nationell inspektionsinsats vid kemi- och processintensiva företag. Det är företag inom stål och papperstillverkning, raffinaderier, gruv- och sprängverksamhet, läkemedelsindustrin samt tillverkning av bränsle och kemiska produkter. De har gemensamt att det finns risk för allvarliga olyckor.

När insatsen summeras har Arbetsmiljöverket funnit brister i arbetsmiljön hos drygt 90 procent av företagen. Arbetsgivarna är skyldiga att undersöka, riskbedöma och åtgärda risker i arbetsmiljön, men här krävs bättring.
- Arbetsgivarna behöver ta tag i det förebyggande arbetet för att ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av sitt arbete.  Men många har inte koll på de risker som arbetstagarna utsätts för och lever då inte upp till arbetsmiljölagen, det är allvarligt, säger Sabiha Hajdarevic, projektledare för insatsen vid Arbetsmiljöverket.

De vanligaste bristerna gäller förebyggande arbetsmiljöarbete på flera områden. En allvarlig olycksfallsrisk gäller trycksatta anordningar som innehåller farliga ämnen. Arbetsgivarna kan ha kontrollerat själva anordningen, men inte bedömt de risker som kan uppstå när de används.

Andra brister som upptäckts handlar om ergonomi, arbetsutrustning och kemiska risker. Arbetsmiljöverket har även inspekterat den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, till exempel hur arbetet organiseras så att ingen utsätts för hög arbetsbelastning. Här finns det också brister.
- Vi pratar mycket om stress inom offentlig sektor, men det finns även inom industrin. Stress kan leda till misstag som får förödande konsekvenser. Därför är det viktigt att arbetsgivaren har rutiner för att undersöka, bedöma och åtgärda de sociala och organisatoriska riskerna, säger Sabiha Hajdarevic.

Många av dessa företag anlitar entreprenörer och hyr in personal. Det är viktigt med introduktion och att alla på arbetsplatsen känner till de risker som finns så att arbetet kan ske på ett säkert sätt. Även här har företagen fått krav på bättring.

Inspektionsinsatsen har pågått under fyra år. Företagen har fått krav på att åtgärda de brister som upptäckts. Arbetsmiljöverket har också fattat beslut om 40 förelägganden med vite och cirka 50 sanktionsavgifter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078