23948sdkhjf

Kalmar får nytt reningsverk

Nu går det inte att renovera det gamla reningsverket i Kalmar längre.

Något måste till för att möta framtida krav på rening av avloppsvatten och ökade kapaciteter när staden växer. Ett nytt reningsverk ska säkra att det vatten som återförs till Kalmarsund är så rent som möjligt med de tekniska möjligheter som finns i dag.

Läs också: SKF och stålvalsverket tillsammans mot driftstopp

Det är Serneke Anläggning som har tecknat ett samverkansavtal med Kalmar Vatten om att utveckla ett nytt avloppsreningsverk för staden, Kalmarsundsverket. Projektet är en av Kalmars största satsningar någonsin och beräknas stå klart under 2025.

– Det känns otroligt spännande och roligt att vara med och utveckla Kalmar i en av deras största satsningar någonsin för bättre hållbarhet. Serneke har under lång tid byggt upp sin satsning inom VA-industrin och projektet följer planen i vår strategi mot större och mer komplexa projekt i sammanhanget, säger Fredrik Jonsson, vd för Serneke Anläggning.

Samverkansavtalet innebär att beställare och entreprenör jobbar tätt tillsammans i hela byggprocessen redan från planeringsfasen med gemensam målsättning, ekonomi och löpande uppföljningar. Under processen tas en budget fram för projektet.

– Detta är ett mycket viktigt projekt för Kalmar, därav känns det helt rätt att genomföra det i samverkansformen partnering, där samtliga nyckelaktörer arbetar tillsammans för projektets bästa. Det kommer att ställas höga krav på framtidens reningsverk och vi vill genom Kalmarsundsverket, i samverkan, skapa ett återvinningsverk som med råge ska kunna möta de framtida hållbarhetskraven, säger Thomas Bergfeldt, vd på Kalmar Vatten.

Byggstart är planerad under våren 2021 och projektet beräknas stå klart 2025.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.095