23948sdkhjf

Renoveringen har minskat risken för driftstopp

Det nyrenoverade vattenkraftverket Sofia vid Österdalälven har redan försett Sverige med el i 50 år. Med ny turbin och generator kommer det att kunna fortsätta leverera fossilfri energi under minst 40 år till.

- Att investera i våra vattenkraftverk är en viktig och nödvändig åtgärd för att de ska fortsätta kunna producera förnybar och fossilfri el. Allteftersom våra kraftverk når sin tekniska livslängd och tekniken utvecklas, förnyar och effektiviserar vi dem med exempelvis nya turbiner och generatorer, mer hållbar teknik och digitala lösningar, säger Stefan Jirving, projektledare på Fortum för renoveringen av Åsens kraftverk.

Läs också: SKF och stålvalsverket tillsammans mot driftstopp

Under ett normalår producerar Sofia 117 GWh elenergi, vilket motsvarar årsförbrukningen för cirka 23 000 hushåll.

Sedan april förra året har kraftverket genomgått en omfattande renovering. Turbin, generator och elektrisk utrustning har bytts ut. Mekanisk utrustning, byggnad och ventilationssystem har rustats upp och moderniserats. Även intagsluckor har renoverats. Dessutom har arbetsmiljön på kraftverket förbättrats enligt nya moderna säkerhetsregler och gemensamma utrymmen har även genomgått en uppfräschning.

Renoveringen av Åsens kraftverk är en av många investeringar som Fortum gör i sina vattenkraftverk. Åtgärderna i Åsens kraftverk innebär bland annat mindre risk för driftstopp, ökning av fossilfri elproduktion och reglerkapacitet samt mindre användning av olja i både turbin och dammluckor vilket i sig minskar risken för oljespill.

Totalt har cirka 148 miljoner kronor investerats i renoveringen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125