23948sdkhjf

I väntan på stamnätet

Kenneth Johansson från Ellevio är ansvarig för regionnätet i Stockholm. Han menar att staden står för stora utmaningar i elproduktionen – och att stamnätet brister. Fastighetsvärlden har återgett vad han talade om på tidningens seminarie Bostadsdagen 2019.

Flera stora pågående projekt i Stockholm drabbas hårt av stadens brist på el. Ett 30-tal aktörer, bland annat infrastrukturägare och datahallar, har fått frysta nyanslutningar.

Läs också: Ditt företag kan bidra till att lösa kapacitetsbristen i elnäten

– I somras frös vi alla nyanslutningar på över 1 MW. I dagsläget är det ett 30-tal som är frysta. Det är inte så att arbetet har stoppats. Men vi måste till skillnad mot tidigare föra en individuell diskussion med varje större kundanslutning.

Efterfrågan på eleffekt i Stockholm ökar mer än vad Svenska kraftnät klarar av att leverera.

– För att säkerställa att vi har tillräckligt med kapacitetsutrymme kvar till i slutet på 2020-talet när Svenska kraftnät byggt klart stamnätsförstärkningarna måste vi, med respektive kund, gå igenom och diskutera om det finns möjlighet för dem att vara mer flexibla i sin användning.

Han menar att elbristen kan kosta ungefär 150 miljarder per år i samhällsekonomiska kostnader om man inte hanterar bristerna i stamnätet.

– Svenska kraftnät gör sitt för att snabba på stamnätets utbyggnadsprocess ­­– men fullt utbyggt kommer det inte vara förrän 2028.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094