23948sdkhjf

Test med batteritåg

Batteritåg på rutten mellan Helsingør och Hillerød och vid Lemvigbanen – det har transportminister Benny Engelbrecht och regionrådets ordförande från huvudstadsregionen, Region Själland och Region Midtjylland kommit överens om att testa.

Provkörningen beräknas till under senare delen av 2020 och första halvan av 2021.

Läs också: Ditt företag kan bidra till att lösa kapacitetsbristen i elnäten

Batteritåg kan inte bara minska Danmarks koldioxidutsläpp, utan skapar också grunden för bättre trafikinfastruktur exempelvis högre driftsäkerhet och bättre kundupplevelse.

- Batteritåg innehåller spännande möjligheter för tågoperationer i Danmark. Sammantaget tyder mycket på att batteritåg kan vara en viktig del av framtida tågtrafik i Danmark, säger transportminister Benny Engelbrecht.

Avtalet ingicks på grundval av att transport- och bostadsministeriet i samarbete med DSB och Movia har genomfört en analys av batteritågsdriften i Nordvästra Zeeland. Analysen visar att den lokala järnvägslinjen Holbæk - Nykøbing Sjælland är lämplig för batteritåg och att en förändring av driften kommer att ha ekonomisk påverkan från cirka 2025, då nästa utbyte av dieseltåg troligen kommer att behövas.

- Ett test av batteritåg i Danmark kommer att ge berörda parter användbar erfarenhet från praktiska operationer innan vi eventuellt beställer batteritåg för passagerardrift. Samtidigt kommer passagerarna att kunna prova på batteritåg i vardagen på de danska rälsen. Jag hoppas är att vi från mitten av 2020-talet ser batteritåg i daglig drift i Danmark, säger transportminister Benny Engelbrecht.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.157