23948sdkhjf

50 000 medarbetare saknas

Byggnads har släppt en ny rapport om yrkesprogrammen på gymnasiet. Rapporten pekar på flera fel i styrningen, dimensioneringen och kvaliteten. Byggnads anser att politiken trots detta ligger lågt.

Under många år har andelen elever som söker yrkesprogram på gymnasiet minskat. Resultatet av det märks tydligt genom brist på utbildad arbetskraft i Sverige. Nu vill Byggnads väcka liv i frågan.

Läs också: Underhåll och byggnationer måste ske som planerat

- Yrkesprogrammen är viktiga för våra medlemmar. När de inte fungerar som de ska drabbas hela vår bransch och byggandet i Sverige. Rapportförfattarna lyfter flera systemfel och jag hoppas att deras rapport kan bidra till en viktig debatt om yrkesprogrammens framtid, säger Johan Lindholm, ordförande Byggnads.

I rapporten står det att det konstateras från branschorganisationen Sveriges byggindustrier att – bristen på arbetskraft leder till svårigheter att växa och ta jobb och att det i sin tur innebär att projekt försenas och fördyras. Bara åldersavgångar gör att det kommer behövas 50 000 nya medarbetare de kommande fem åren.

Jämförs antalet sökande år 2011 och 2018 till det industritekniska programmet och till bygg och anläggning har båda programmen runt 20 procent färre sökande. Detsamma gäller för programmet VVS och fastighet.

Rapporten är skriven av två fristående utredare och skribenter, Sten Svensson och Mats Wingborg som ger förslag på flera åtgärder för att förbättra situationen.

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078