23948sdkhjf

Hyreshöjningar skylls på underhåll

Hyreshöjningen 2020 kan bli den högsta på flera år. Fastighetsägarna vill nämligen höja hyran med 3,5 procent nästa år – att jämföra med höjningen 2019 som var 1,9 procent i genomsnitt.

Varje år träffas representanter för kommunala och privata fastighetsägare och Hyresgästföreningen för att förhandla hyressättningen för nästa år.

Läs också: Brons liv kan förlängas - med underhåll

– Eftersom hyran är hyresvärdens enda inkomst anser vi att den måste få utvecklas i samma takt som andra inkomster i samhället. Gör den inte det, då kommer viljan att investera i att bygga nya hyresrätter minska, säger Fastighetsägarnas hyresmarknadschef Nathalie Brard till SVT.

– Fastighetsägare får ersättning för ökade taxor och ökat underhåll. Att med den verkligheten, begära 250 kronor mer i månaden för en trerumslägenhet är obegripligt. Det är även ansvarslöst mot hyresgästen, alla måste ha råd att bo, säger Hyresgästföreningens förhandlingschef Erik Elmgren.

I oktober i år slöts den första överenskommelsen om 2020 år hyror mellan Hyresgästföreningen och Byggebo i Oskarshamn med 2 306 lägenheter. Hyresjusteringen blev 0,99 procent. Erik Elmgren kommenterade i ett pressmeddelande:

– Nu har förhandlingarna inletts och det är positivt att vi redan nått ett avtal på en nivå som är förhållandevis rimlig. Att äga och förvalta hyresfastigheter är en långsiktig verksamhet. Därför behöver vi ha ett långsiktigt perspektiv i förhandlingarna. Man kan inte bara titta på de tre senaste årens hyresutveckling som varit förhållandevis låg utan man måste se ur ett längre perspektiv. Hyresgästföreningen eftersträvar därför en långsiktig och stabil hyresutveckling.

Hur hög den genomsnittliga höjningen blir för 2020 fastställs i början av nästa år.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Redaktionen rekommenderar

Sänd till en kollega

0.125