23948sdkhjf

Att underhålla eller inte – är det frågan?

Det har gått drygt tio år sedan Storsjöbadet i Östersund renoverades. Då stannade notan på 84 miljoner kronor. I de kommande årens budget är 225 miljoner kronor öronmärkta för badet. Ändå är frågan om badet är värt att renovera igen.

Storsjöbadet vittrar sönder. Simbassängernas ytterväggar av betong angrips av klorerat vatten. Följden blir rostangrepp och att betongens livslängd förkortas. För ökad säkerhet stöttas bassängväggarna nu upp underifrån med hjälp av 35 provisoriska så kallade byggstampar. Det berättar den tekniska förvaltningschefen Örjan Jervidal för Östersunds-posten.

- Vi har en övergripande bild av de åtgärder som krävs. Fast innan det görs en mer omfattande renovering måste vi tränga djupare in i skadeproblematiken. Vi bevakar badets säkerhet. En extern betongutredning gjordes av konsultbolaget ÅF 2018. Sen kom annan expertis in för att hjälpa oss. Rekommendationen blev att avlasta de hårdast angripna betongfundamenten med hjälp av byggstampar, berättar Joakim Halvarsson som är enhetschef på badet.

15 miljoner kronor finns avsatta för normalt underhåll det kommande året. Samtidigt görs ytterligare en grundlig externutredning om badets status.

- Nästa års förstudie ska ge oss en behovsanalys. Sen avgör politiken hur badet hanteras framöver. Både vi och politiken köper oss i nuläget extra tid. Men det behövs också för att ta välgrundade framtidsbeslut, är Örjan Jervidals och Joakim Halvarssons bedömning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109