23948sdkhjf

Sensorer i kläderna för bättre arbetsmiljö

Arbetskläder försedda med sensorer som känner av kroppens rörelsemönster, vad ska det vara bra för? Jo, ditt rörelsemönster kan avslöja om du ligger i riskzonen för att få belastningsskador.

Boliden blir först ut att testa kläderna för sina anställda i Kankbergs gruvverksamhet. Inom gruvindustrin förekommer risker och påfrestande arbetsmoment och koncernen har en nollvision för olycksfall i arbetet.

– Finns det ny teknik som kan öka säkerheten och hälsan för våra anställda så vill vi självklart vara med och utveckla den för att fortsätta ligga i framkant med vårt säkerhetsarbete, säger Annika Kruuna, manager health & safety på Boliden mines.

Det är startupbolaget Wavr tech som utvecklat Zentnl – artificiell intelligens, AI som analyserar data från arbetskläder med insydda sensorer. Sensorerna fångar upp information om kroppens positionering, hållning och onaturliga rörelser. Tekniken gör att både omedelbara och långsiktiga risker vad gäller säkerhet och hälsa kan upptäckas och hindras.

Sedan hösten 2019 ingår Wavr tech i Innovatum startups inkubatorprogram.

– Zentnl har stor potential att väsentligt förbättra arbetsmiljö, säkerhet och hälsa inom flera branscher och industrier, säger Deborah Lygonis, affärscoach på Innovatum startup.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.203