23948sdkhjf

​Kampanj för att stoppa fett - men inte på fel ställe

Hjälp oss stoppa fettet. Det är namnet på den kampanj Göteborgs stad håller fram till den 8 december i år. Det handlar i motsats till vad namnet säger om att inte stoppa fettet - i avloppet.

Flytande fett som spolas ned svalnar och bildar en fast klump i avloppsrören. Det gäller för alla avlopp.

- Det är dyrt att sanera efter översvämningar och gräva upp gatan för att byta rör. Men det är också ett miljöproblem. När det blir stopp på ledningen åker det orenade avloppsvattnet ut i ett vattendrag och förorenar naturen, försämrar badvattenkvaliteten och ökar övergödningen, säger Fredrik Torstensson, chef för ledningsnät på Kretslopp och vatten i Göteborgs stad.

120 ledningsstopp per år måste Kretslopp och vatten ta bort – och då är varken problemen inne i fastigheter eller på pumpstationer inräknade. Ungefär hälften av stoppen antas bero på fett. Och det ökar.

- Vi har problem med fett i hela staden. De flesta stopp kan tas bort av spolbilen, men det händer att man måste gräva upp gatan för att komma åt ledningen. Fettet ombildas också till den giftiga gasen svavelväte som försämrar arbetsmiljön för de som jobbar med ledningsnätet. Dessutom fräter gasen på ledningarna. Att torka ur stekpannan med ett papper innan man diskar den och hälla använd olja i en gammal förpackning som man slänger i soporna, är inte så svårt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109