23948sdkhjf

Luftövervakningsradar mot terrorn

Saabs mobila luftövervakningsradar Giraffe 4A har kapacitet att låta oss se från Kallebäck i Göteborg ända bort till andra kusten och Kalmar.

- Det affärsområde vi har här i Göteborg, surveillance - övervakning, är ett av de mest exportorienterade områdena. Och vi ser att allt fler länder vill försvara sig och hålla koll på vad som sker inom landets gränser. Sedan är teknologinivån inom området väldigt hög, säger Micael Johansson, Saabs nye vd till GP.

Flera andra länder är intresserade av systemet. Exempelvis USA med mångmiljardaffären där Saab och Boeing skrev kontrakt om skolflygplanet T7A Redhawk med amerikanska flygplanet.

- Det här var en oerhört viktig affär och ett kvitto på vilken förmåga vi har inom aeronauticsområdet. På tre år tog vi faktiskt fram ett helt nytt flygplan från ett vitt papper.

Nu ska radarn utvecklas för att kunna känna av allt mindre föremål.

- Väldigt bra sensorer inom mikrovågs- och antennteknologi är avgörande. Men när man utvecklar ny funktionalitet är det ofta mjukvaran man utvecklar. Här ska mjukvaran kunna skilja på en drönare när den flyger mitt i en fågelskock. Ny funktionalitet måste utvecklas hel tiden i takt med att hotbilden förändras. Vi har sett i länder med konflikter att man enkla medel kunnat sätta explosiva ämnen på små, billiga drönare vilket kan orsaka stor skada. Då ska våra system kunna känna igen dessa föremål - och jag tror vi är rätt unika på denna funktionalitet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094