23948sdkhjf

Fossilfritt stål kommer ut på marknaden

Stålkoncernen SSAB presenterar nu en plan för att bli först i världen med fossilfritt stål på marknaden.

─ SSAB ska erbjuda det första fossilfria stålet till marknaden redan 2026. Vi vill inleda partnerskap med våra kunder kring gemensamma mål så att de kan bli först i världen med fossilfritt stål i sina produkter, säger Martin Lindqvist, vd och koncernchef för SSAB.

Stålindustrin globalt står för cirka 7 procent av världens koldioxidutsläpp. I Sverige står ståltillverkningen för 10 procent och i Finland 7 procent.

Hybrit – det gemensamma initiativet av SSAB, LKAB och Vattenfall att ersätta kol och koks som reduktionsmedel i ståltillverkningen med fossilfri vätgas startade 2016.

Tekniken att reducera järnmalm med vätgas istället för med kol är känd, men har aldrig framgångsrikt prövats i industriell skala. Just nu byggs en pilotanläggning på SSABs område i Luleå för järnsvamp.

Nyligen beslutades att arbetet i Hybrit ska snabbas på så att SSAB ska kunna leverera fossilfritt stål till marknaden redan under 2026. Ägarbolagen har beslutat om investeringar om sammanlagt ca 1,7 miljarder kronor och svenska Energimyndigheten har beviljat statligt stöd om totalt 599 miljoner kronor.

─ Den tekniska utvecklingen är redan i full gång. Genom att utmana en närmare tusenårig teknologi, ska vi i princip eliminera alla fossila koldioxidutsläpp. Hittills har koldioxid varit en oundviklig restprodukt, en naturlag när man tillverkar stål från järnmalm. Med Hybrit blir restprodukten helt vanligt vatten, säger Martin Pei, teknisk direktör på SSAB och ordförande för Hybrit.

SSAB har beslutat att ersätta de två masugnarna i Oxelösund med en elektrisk ljusbågsugn redan 2025, vilket tar bort merparten av utsläppen av koldioxid. Bytet är ett nödvändigt steg för att kunna använda den järnsvamp som kommer från Hybrits demonstrationsanläggning.

─ Vi ska successivt konvertera hela produktionskedjan fram till färdigt stål i hela SSABs produktionssystem i Sverige, Finland och USA. Målet är att hela bolaget är fossilfritt senast 2045, säger Martin Pei.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.188