23948sdkhjf

Miljardförvärvet

Energibolaget Gasum vill stärka utvecklingen av den nordiska gasmarknaden. Nu förvärvar de verksamheterna Aga Clean Energy och Nauticor Marine Bunkering från Linde AG. 

Via en ny plattform ska Gasum möta den ökade efterfrågan på energilösningar med låga utsläpp från kunder inom industri, sjöfart och vägtransporter.

Verksamheterna som förvärvas har sammanlagt 35 anställda och en årlig omsättning på över 100 miljoner euro, drygt en miljard svenska kronor.

Tillgångarna innefattar en kondenseringsanläggning för flytande naturgas, LNG, två LNG-terminaler, två LNG-bunkerfartyg och 48 tankstationer i Sverige och Norge.

– Förvärvet av Aga:s verksamheter Clean Energy och Nauticors Marine Bunkering är helt i linje med vår tillväxtstrategi. Förvärvet gör det möjligt för Gasum att tillhandahålla och säkra tillgången av en konkurrenskraftig energiform med låga utsläpp, för att möta efterfrågan hos kunder inom industri, sjöfart och vägtransport i de nordiska länderna. Vi är mycket glada över affären som utgör ett viktigt steg för vårt företags arbete med att bygga ett nordiskt ekosystem för gas och svara på den ökande efterfrågan på energilösningar med låga utsläpp, säger Gasums vd Johanna Lamminen.

Affären undertecknades den 13 november 2019 men måste godkännas av relevanta konkurrensmyndigheter innan den kan genomföras. Avsikten är att kunna genomföra förvärvet under 2020.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.281