23948sdkhjf

Förhöjd säkerhet

Att tunga lyft med lyftkranar innebär höga risker har NCC identifierat i sitt arbete för trygga och säkra arbetsplaser. Därför var det naturligt att prova den nyutvecklade AI- tekniken med digitala skyddsbarriärer och objektidentifikation just på det området.

För att upptäcka och varna medarbetare som befinner sig under hängande laster eller är på väg in i en riskzon fästs kameror vid bommen på tornkranen. Varje kamera samlar in bilder som bearbetas direkt inne i kranhytten i en dator som identifierar personer, fordon och krankroken. All databearbetning görs i kranhytten för att omedelbart varna kranföraren och eventuella människor på marken.

– Vi har många idéer om hur våra byggarbetsplatser kan göras smartare med hjälp av teknik men oftast behöver vi samarbetspartners för att klara våra utmaningar. Så även i detta fall. Testerna av digitala skyddsbarriärer ger oss värdefull kunskap om teknikens möjligheter och en bestående insikt om vilka framsteg vi kan göra om olika slags aktörer samarbetar, säger Claes Henschel, ansvarig projektledare på NCC.

Testet med AI-teknik gör NCC i samarbete med Microsoft, Arrow, Sigma och Edins byggkranar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.141