23948sdkhjf

Häng med i de smarta elnätens utveckling

Smarta elnät är ett brett och svårdefinerat begrepp som växer med teknikutvecklingen. Det erfar Teknikutbildarna som därför startar en kurs i ämnet.

 – Smarta elnät är ett begrepp som kommit att användas på många olika sätt utan att alla förstår vad det betyder. Det behövs större förståelse och kunskap, säger Gustav Lundqvist,civilingenjör i energiteknik som utbildar för Teknikutbildarna.

Kursen har tagits fram för att möta frågor om ett elnät i förändring där vattenkraft, vindkraft och solceller ersätter kärnkraften och dagens system med en centraliserad elproduktion. Nätet kommer att digitaliseras alltmer och konsumenten ska kunna se prisförändringar och förändra sin elanvändning. 

Kommer det gå att som enskild konsument sälja överskottsenergi från solpaneler till det övriga nätet? Hur lång tid kan vi acceptera att det tar för en elbil att laddas och kommer nätet klara av den fluktuerande belastning som skapas av mindre kärnkraft men utökad förnybar energi? Det är frågor kursen kan ta upp.

 – I kursen går vi igenom en rad olika moment, exempelvis hur den tekniska utvecklingen i nätstationer kan se ut och vilka typer av reläskydd som kan användas. Kursen kommer även att behandla frågor om elkvalitet, kapacitetsproblematik, solceller och snabbladdare för elbilar, säger Gustav Lundqvist.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.113