23948sdkhjf

Kraschade hårddiskar försätter sjukhus i stabsläge

900 hårddiskar har lagt av bara under den senaste veckan i Västra Götalandsregionens verksamheter. Sjukhusen i Trollhättan och Uddevalla är så hårt drabbade att stabsläge har beordrats.

– Jag är irriterad över det. Det är ett problem som har pågått sedan i somras. Det är en viss dator som är spridd över hela Västra Götalandsregionen. Jag har 5000 datorer i min förvaltning och av dem är 1800 av den här specifika modellen, säger Anders Kullbratt till DN.

Anders Kullbratt är biträdande sjukhusdirektör för NU-sjukvården - en sjukhusgrupp inom Västra Götalandsregionen. Han nämner en datortyp som på grund av sitt smidiga format varit mycket populär inom förvaltningen. Hårddisken på just den datorn har kraschat på den ena datorn efter den andra och det började redan under sommaren.

Under föregående vecka accelererade krascharna och på tisdagen gick de båda sjukhusen i stabsläge utan att veta när problemet med kraschade hårddiskar kommer att vara löst.

– Det här blir ett arbetsmiljöproblem för vår personal, men det viktigaste för oss är att säkerställa att vården inte blir lidande. Vi har sett till att det finns någon eller några fungerande datorer i alla verksamheter, säger Anders Kullbratt.

Enligt den underhållsplan som finns ska de nämnda datorerna bytas ut under de kommande två åren.

Maria Skoglöf är avdelningschef på Västra Götalandsregionens it-avdelning VGR IT:
– Vi har exkluderat att det skulle vara ett utomstående hot. Nu håller vi på att utreda en rad olika scenarier i felsöknings- och analyshänsende tillsammans med leverantören, säger hon till UochD.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109