23948sdkhjf

Nordisk nätplanering för att nå klimatmålen

Om de nordiska elnäten skulle planeras av de nordiska länderna skulle målet om klimatneutralitet kunna uppnås snabbare och till en lägre kostnad. Det i jämförelse med dagens planering som utgår från nationella prioriteringar. Uppgifterna kommer från en rapport energibolaget Fortum tagit fram.

- Som ett nordiskt energibolag ser vi vilka stora fördelar den gemensamma nordiska elmarknaden har för våra samhällen. Det finns dock fortfarande många möjligheter och därmed fördelar med att harmonisera de nordiska elnäten, både verksamhetsmässigt och planeringsmässigt. De nordiska stamnätsoperatörerna och politiken behöver ta tillvara på dessa möjligheter till ökat samarbete inom norden, det säger Simon-Erik Ollus, chef för Fortums Trading and Asset Optimisation.

Idag skiljer förhållningssättet sig åt exempelvis i hur flaskhalsar i överföringskapaciteten hanteras och stamnätsoperatörerna använder olika metoder för att hålla balansen i elnätet. Det finns inte heller något gemensamt system för att presentera information om marknaden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079