23948sdkhjf

Lätta kulor underlättar underhåll och service

En förutsättning för att kunna serva och underhålla VA-nätet är att det går enkelt att komma åt rören.

Samarbetet mellan Stockholm Vatten och Avfall och lättklinkerproducenten Leca har resulterat i en ny princip. Tillsammans har de provat sig fram till att det ska vara tyngre fyllningsmaterial närmast rören och en överkompensation av lättklinker runt ledningsgraven. På så sätt är det enklare att öppna upp och underhålla nätet men även att installera nya VA-nät i mindre gynnsamma markförhållanden.

– Det här samarbetet är oerhört viktigt för hur vi idag och i framtiden ska kunna utveckla vår infrastruktur av VA-nätet. De områden som idag byggs ligger ofta på relativt dålig mark vilket ställer höga krav på konstruktionen. Lättfyllnadsmaterial är i många fall en förutsättning för att det ska vara möjligt att bygga och då måste vi hitta en principlösning som både fungerar konstruktionsmässigt och för framtida service och underhåll, säger Krister Nyman, Market Manager Block & LWA på Leca Sverige AB.

Nu i november kommer lösningen att sättas på prov i ett verkligt läckage.

– Vi måste hitta en lösning som vi kan arbeta med, det ska vara enkelt att gräva och säkert att arbeta i miljön. Vårt samarbete med Leca är ett steg mot att hitta en principlösning för lättklinker. Leca har varit lyhörda och snabba med att återkoppla med tankar och idéer och därför vill vi testa lösningen i vår egen testanläggning. Nu ser vi fram emot testet, resultaten och få arbeta med att förfina den så att vi kan få fram en principlösning som alla är nöjda med, säger Kenth Olsson, enhetschef på Stockholm Vatten och Avfall.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094