23948sdkhjf

Kärnkraftsbolag går ihop för att säkra underhållspersonal 

Energibolagen Uniper, Vattenfall, Fortum och TVO startar ett gemensamt trainee-program för ingenjörer under nästa år, för att säkra tillgången på underhållspersonal till de reaktorer som ska vara i drift fram till 2040. 

Genom Nordic Nuclear Trainee Program ska cirka 15 högskole- och universitetsstudenter eller redan examinerade ingenjörer eller tekniker få chansen att under vägledning jobba vid Sveriges och Finlands kärnkraftsanläggningar. 

– Vattenfall ser behovet av att rekrytera hundratals ingenjörer de kommande åren till vår kärnkraftsverksamhet. Kärnkraften underlättar också klimatarbetet med sin fossilfria elproduktion. Det handlar om att fortsätta elektrifiera samhället och byta ut fossila bränslen, inte minst inom transporter och industriproduktion, säger Torbjörn Wahlborg, Produktionschef Vattenfall. 

Förhoppningen med samarbetet är att ge en attraktiv väg in i branschen, för att förlänga tillförseln av kunnig personal i framtiden. 

– Vi har fortsatt goda förutsättningar att leverera stabil fossilfri el, inte minst genom vår kärnkraft som fortsatt kommer att ha en viktig betydelse för den framtida elförsörjningen. Vi gör den här satsningen för att säkra kompetensförsörjningen inom kärnkraftsindustrin. Vi erbjuder chansen att följa med på en spännande resa tillsammans med oss. Det kommer också att ge oss ny kunskap och vara drivande i en högteknologisk och global bransch i ständig utveckling, säger Johan Svenningsson, VD Uniper Sverige. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.097