23948sdkhjf

Ofta strömavbrott efter avgrävda kablar 

Enligt Göteborg Energi sker 150 elavbrott i staden i onödan varje år, till följd av avgrävda kablar. Det rapporterar Göteborgs-posten. 

– Det är olyckligt att 150 avbrott sker i onödan varje år. I princip så kan man säga att det hade kunnat undvikas. Men ibland missas det, man kanske har lite bråttom att börja gräva, eller så är man säker på att här kan det inte finnas elkablar trots att så är fallet, säger Lars Edström, vd på Göteborg Energi Nät AB, till Göteborgs-posten. 

Den bristande kunskapen bland byggare och andra som gräver i marken om hur man tar reda på var ledningarna ligger kan leda till stora skador, inte bara för kunderna som blir strömlösa, menar Lars Edström. 

– Om någon med grävskopa, eller om någon står med en spade ner i ett schakt, gräver av en kabel med 10 000 volt i kan det bli otäckt och utgöra en säkerhetsrisk, säger han. 

Göteborgs energi har ansvaret för att reparera brutna kablar, men är på grund av hur elnätet är utformat beroende av att få rapporter om var skadorna gjorts. 

– När det blir ett avbrott ser man bara att kabeln är strömlös, inte exakt var det är någonstans. Därför går det fortare om någon berättar för oss var det har hänt, men det är inte alltid som personen har märkt av att den grävt av en kabel, säger Lars Edström. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.393