23948sdkhjf

Nibe investerar i underhållsbesparande maskiner

Med två helt nya kantpressar hoppas Nibe sänka underhålls- och driftskostnaderna för verksamheten i Markaryd. Att maskinerna inte använder hydraulolja lyfts som en särskild bonus.

Nibe i Markaryd, som tillverkar Contura kaminer och Premodul skorstenar, har nu valt att investera i två kantpressar från SafanDarley; en E-brake Ultra E130-3100 och en E-brake Econic E40-1600, levererade av Din Maskin.

– När vi skulle investera i nya kantpressar så hade vi krav på att maskinerna skulle ge stabilitet i tillverkningen, att de gav ett jämnt utfall, att vi hade möjlighet att använda samma verktyg som tidigare och att det var en ergonomiskt utformad maskin där operatören slipper tunga verktygsbyten och SafanDarleys kantpressar motsvarade detta, säger Patrik Ahlin, produktionsteknisk gruppchef på Nibe, enligt ett pressmeddelande.

– Jag är nöjd med maskinerna då de går tyst och fint vid körning. Verktygsuppsättningen har fungerat väl till majoriteten av våra detaljer, säger Stefan Kovac, kantpressare, som var med och provkörde Safan Darleys maskiner innan investeringen av kantpressarna.

Fredrik Carlsson, produktansvarig för SafanDarley på Din Maskin, berättar att en servoelektrisk kantpress har väldigt låga underhålls- och driftskostnader och en ljudlös drift. Eftersom maskinen inte har hydraulolja kräver den dessutom minimalt underhåll och avsaknaden av hydraulsystem medför även högre precision och jämnare bockningsresultat.

Vidare framhåller Patrik Ahlin miljöaspekten eftersom Nibe bedriver ett mycket aktivt miljöarbete. Företaget söker ständigt nya möjligheter att reducera sin energiförbrukning och det är därför viktigt att tillverkningen är modern, resurssnål och effektiv.

Herman Nordqvist, produktionstekniker på svets- och kantpressning, menar också att en annan viktig aspekt var att maskinerna var lätta att ställa om eftersom det ofta kommer nya modeller av kaminerna och därmed nya detaljer som ska produceras.

– Här på Nibe så jobbar vi nära tillsammans i framtagningsprocessen och därmed att kunna se till att vi bara kan bli bättre, avslutar Patrik Ahlin.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Redaktionen rekommenderar

Sänd till en kollega

0.096