23948sdkhjf

Lanserar banbrytande sensorlager – upptäcker fel innan de finns 

En idé som SKF burit på i drygt tio år har till slut blivit verklighet. Nu lanserar de sitt sensorlager för lastmätning som mäter data i realtid och kan upptäcka fel innan de dyker upp. 

– Vi är först ut med det här. I dag finns ingen annan teknik där du kan följa laster i realtid, direkt från lagret, säger Carl Pucher, produktansvarig Fiber Optic Sensing på SKF. 

Lagret har integrerad optisk fiberteknik utan elektronik, och låter användare visualisera krafter, temperaturer smörjförhållande och hastigheter i realtid. 

– Den upptäcker signaler från rullningslagret som gör det möjligt att agera innan ett potentiellt fel har uppstått. Signalerna, som man följer från lagret, visar hur maskinen uppför sig och var krafterna kommer ifrån, säger Carl Pucher. 

Mätningarna kan göras över avstånd, utan att bli störd i elektriska eller kemiska miljöer.  Produkten har tagits fram tillsammans med Proximion, ett dotterbolag till Hexatronic. 

– Vi kan lager och de kan fiberoptik. Väljer man att göra allt själv tar det lång tid och resultatet blir inte lika bra. Tack vare samarbetet har arbetet gått snabbare, samtidigt som vi har fått fram en bra produkt, säger Carl Pucher. 

Produkten kommer först och främst kunna användas för att optimera pumpar, men fler användningsområden är under utveckling av SKF. 

– Varje applikation och kund är unik och de kommer att använda den på många olika sätt. Så småningom kommer vi att lansera tekniken mot flera applikationer, säger Carl Pucher. 

Sensorlagret visades först upp i Hannover i våras, och premiärvisning i Sverige blir på Elmia Subcontractors utställning IoT Arena i november. 

Kommentera en artikel (3)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094