23948sdkhjf

Majoritet av industriarbetare använder inte skydd 

Enligt en ny rapport framtagen av Sifo, på uppdrag av Skydda, använder bara var fjärde industriarbetare sin personliga skyddsutrustning. 

För att få svar på varför det sker fler arbetsplatsolyckor per år inom industrin än i andra branscher och vad man kan göra åt det lät företaget Skydda Sifo göra en undersökning bland industriarbetare och skyddsombud. Vi har talat med Skyddas vd Mikael Hansson.

Det finns mycket fakta om hur många olyckor som sker men vi vill öka kunskapen om varför de sker, hur de sker och vad kan man göra åt det. Rapporten ska fungera som ett verktyg för att få till en hållbar säkerhetskultur på svenska industriarbetsplatser, säger Mikael Hansson.

Totalt gjordes 636 intervjuer, efter ett slumpmässigt urval. Nästan en tredjedel, 29 procent, av de tillfrågade uppgav att de vid något tillfälle rågat ut för olyckor eller tillbud på arbetet. Endast åtta procent av de tillfrågade industriarbetarna hade aldrig varit med om, alternativt hört eller sett en kollega, vara med om en arbetsplatsolycka. 

Vid frågan om arbetarna alltid använde sin skyddsutrustning vid riskmoment uppgav endast en av fyra av de tillfrågade att de gjorde det.

  Många industriarbetare upplever att skyddsutrustningen inte är anpassad till deras behov. Det innebär att företagen måste fundera över hur de upphandlar skyddsutrustningen för sina anställda, säger Mikael Hansson.

Drygt hälften, 53 procent, av industriarbetarna kände att de hade koll på vilken skyddsutrustning de skulle använda och när. Samma siffra för skyddsombuden var högre, där uppgav 74 procent att de kände sig säkra. 

Vi har tre viktiga slutsatser. Den första är mer frekventa och omfattande riskbedömningar. Det andra är mer löpande utbildningar till skyddsombud och industriarbetare. Det sista är att ge större mandat och resurser till skyddsombuden. Skyddsombuden har mycket mandat på pappret men de behöver mer mandat ute i verksamheten, säger Mikael Hansson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093