23948sdkhjf

Svenska energibolag förbereder sig för digitalisering av vattenkraft

Energiforsk anordnade kurs för företag som är nyfikna på systemen från RDS Power supply. 

Nio deltagare från ledande företag i energibranschen deltog i Energiforsks kurs om RDS Power, som var den första i Energiforsks regi. 

– Jag tror att det är viktigt för företagen att sätta igång arbetet i tid. Digitaliseringen kommer att leda till stora förändringar och då är det smart att arbeta strukturerat redan från början, säger Monika Adsten, kursansvarig. 

Standraden håller på att implementeras på flera håll internationellt, och föreläsaren Erik Jaqcues Wiborg har hällt flera kurser i Norge. 

– Vi får allt fler sensorer och annan instrumentering i våra vattenkraftsanläggningar. Det leder till fler signaler att hålla reda på, och vikten av att arbeta strukturerat ökar. RDS-Power Supply systems kan verkligen strukturera och förenkla arbetet. Det är viktigt att hela branschen går över till att använda den här standarden, så att vi får ett enhetligt arbetssätt inom branschen, säger han. 

Svenska kraftnär är ett av de svenska bolag som överväger att implementera åtminstone delar av RDS Power. 

– På Svenska kraftnät ska vi prova om vi kan använda delar av den här standarden för strukturering av våra anläggningar. Jag kommer att leda arbetet med implementeringen av RDS-Power Supply systems hos oss.  Jag valde att gå den här kursen för att få mer kunskap om vad standarden innehåller och hur den är tänkt att användas. Det har varit nyttigt att få träna med konkreta tabeller och ta del av riktiga case även om anläggningsexemplen vi jobbade med på kursen skiljer sig en del från våra anläggningar, säger Sofia Königsson som deltog i kursen. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079