23948sdkhjf

Smartare underhåll ska stoppa flygförseningar

Flexibelt underhåll med smart fordonsautomation ska bidra till att flygförseningarna minskar och att fler små flygplatser kan hållas öppna. Först ut är Örnsköldsvik Airport.

Förseningar och stängda småflygplatser är ett irriterande problem för många flygpassagerare, särskilt under vintermånaderna. Forsknings- och samverkansprojektet AVAP, Autonomous Vehicles for AirPorts, har därför utvecklat lösningar för hur fordonsautomation på ett säkert sätt kan frigöra viktiga personalinsatser och bidra till besparingar och effektivare drift av flygplatser. De autonoma systemen och fordonen har nu demonstrerats tillsammans för första gången på Örnsköldsvik Airport

– Vår del i projektet handlar om att utveckla en självkörande traktor som ska hålla bankantljusen fria från snö. Utöver sensorer för omgivningsscanning har den utrustats med en dator för intelligent styrning Det kan verka som en liten sak, men om 15 procent av ljusen är ur funktion stängs landningsbanan. Det skapar förseningar, kostnader och framförallt stora säkerhetsrisker, säger Anne Piegsa, teknisk projektledare på teknikutvecklingsföretaget Semcon.

Traktorn får ett plogningsuppdrag från en operatör via 4G. Den räknar sedan själv ut hur den skall utföra uppdraget och kommunicerar kontinuerligt tillbaka position och status. Även flygledarna kan övervaka och kommunicera med fordonet.

Andra delar i projektet rör lösningar för övervakning med hjälp av drönare, autonom gräsklippning och system för friktionsmätning. 

Deltagare i forskningsprojektet är LFV, OER, RISE, Mittuniversitet, Swedavia, Semcon, Husqvarna, Combitech och FlyPulse.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.302