23948sdkhjf

Använder maskininlärning för att se avvikelser – och ökar driftsäkerheten

Stockholm Exergi ska nu använda artificiell intelligens, AI, i fjärrvärmeproduktionen för att upptäcka avvikelser och öka driftsäkerheten.

Det här är en viktig satsning och ett stort steg för oss att bli mer datadrivna i vår produktion. Det är värdefullt att använda ny teknik för att kunna gå från att reagera i efterhand till att ligga steget före, säger Jörgen Espeling, tillförordnad chef produktion och distribution på Stockholm Exergi.

Stockholm Exergi har tecknat ett avtal med Maintpartner om att införa ett smart system för avvikelsehantering på sina produktionsanläggningar. Systemet ska använda AI och maskininlärning för att lära systemet att känna igen avvikelser, och på det sättet minimera risken för driftstopp.

Tidigare har vi fått varningar när olika delsystem går utanför larmgränserna och då krävs det ofta akut underhåll. Det nya systemet gör att vi får bättre framförhållning och kan välja att stoppa anläggningen då det innebär minsta möjliga störning. Med tidigare varningar kan vi i vissa fall till och med göra mindre åtgärder under drift, säger Jörgen Espeling.

Systemet har installerats under våren och sommaren, och ska nu tas i drift på samtliga av Stockholm Exergis produktionsanläggningar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078