23948sdkhjf

Prisas för nytt brandbekämpningssystem

RISE får europeiskt innovationspris för sitt arbete med ett nytt brandbekämpningssystem till Norra länken, Förbifart Stockholm och Götatunneln i Göteborg,

Samarbetsorganisationen EARTO, en del av Europas tekniska forskningsinstitut, prisar årligen olika innovationer som antas få stor effekt i samhällen.

I år hyllas Sveriges forskningsinstitut RISE arbete med att utveckla ett nytt system för brandbekämpning i vägtunnlar, något som inte funnits i någon större utsträckning i Sverige tidigare.

Vi är mycket stolta över det här priset och att ha varit delaktiga i ett projekt som kommer att minska kostnaderna för och öka säkerheten i vägtunnlar i framtiden, säger professor Haukur Ingason, tunnelbrandsexpert på RISE.

Systemet kallas T-Rex, och det beräknas kunna spara upp till en halv miljard kronor genom minskade installations- och underhållskostnader.

Systemet använder sig av sprinklermunstycken som sprider vattendropparna horisontellt, så att ett enda vattenrör i mitten av tunneltaket räcker för hela vägtunneln.

T-Rex har utvecklats i samarbete mellan bland annat Trafikverket och Brandskyddslaget. RISE har varit med och utfört tester av systemet under utvecklingen.

Vi är experter på brandförlopp. I sådana här situationer finns det inte alltid någon förutbestämd standard eller krav att uppfylla. Men vi har kunskapen att bedöma systemets effektivitet, säger Haukur Ingason.

Totalt är det tre pristagare i EARTO Innovation Award 2019.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125