23948sdkhjf

Elbrist kan skada klimatvänlig storsatsning

Hybrit, SSAB, LKAB och Vattenfalls gemensamma satsning på koldioxidfri ståltillverkning, kan vara hotad. Anledningen är kapacitetsbristen i de svenska elnäten.

För två år sedan presenterade SSAB sin plan på att vara helt koldioxidfria till år 2045, något som ska uppnås genom samarbetet Hybrit.

Men för att nå dit är tillståndsprocessen lång, och innehåller flera hinder. Inte minst miljötillståndsprocesserna som krävs vid förändring eller utökning av produktion.

De tenderar att ta väldigt lång tid och vi har kunnat hantera det, men om vi ser framåt och på vårt mål att produktionen ska bli koldioxidfri innebär det att vi framöver kommer att behöva söka nya tillstånd i ännu större omfattning och här finns det såklart en oro, säger SSAB:s miljöchef Jonas Larsson till fplus.se.

Den rådande kapacitetsbristen i de svenska elnäten presenterar också ett problem, eftersom det är utanför SSAB:s kontroll. När man ansökte till Svenska Kraftnät om mer kapacitet fick man ett besked som låg alldeles för långt fram i tiden för projektet.

Därför har projektpartnern Vattenfall nu startat processen för att bygga en ny luftburen högspänningsledning mellan södra Sörmland och Oxelösund.

Det blir många led i detta och det ligger i vårt intresse att de processerna fungerar så att Sverige kan genomföra den här omställningen, säger Jonas Larsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096