23948sdkhjf

Experten varnar – riskerna med efterlängtade 5G

Förhoppningarna är stora både inom automationsindustrin och bland privatpersoner när de svenska 5G-näten ska börja rullas ut i slutet av året. Men vilka är riskerna? Här är några saker att tänka på.

Enligt Mikael Johansson, cybersäkerhetsexpert på Acronis, är den förväntade populariteten och ökningen av uppkopplade enheter som kommer att komma med 5G ett av de större säkerhetsproblemen.

– Med hjälp av alla otaliga nya IoT-enheter som kommer installeras så kommer cyberkriminella att ha tillgång till många fler inträden till 5G-nät, offentliga och privata moln, företagsplattformar (servrar, operativsystem, stationära datorer, mobila enheter) samt privata datorer och smartphones. Sårbarheter i systemet kommer utnyttjas, särskilt under de första åren efter implementeringen av 5G, vilket kommer påverka företag och myndigheter såväl som konsumenter, säger Mikael Johansson.

De uppkopplade enheter som i dag redan finns tillgängliga har också visat sig ha väldigt svag inbyggd säkerhet.

En orsak till detta kan vara att tillverkarna pressas av sina investerare att få ut produkterna på marknaden så snabbt och billigt som möjligt och därför väljer bort att prioritera cybersäkerheten, säger Mikael Johansson.

Egentligen så finns de stora säkerhetshoten redan på marknaden, enligt Mikael Johansson. Men i och med 5G ökar spridningsrisken markant.

– DDoS-attacker som utnyttjar IoT-enheter är redan enkla och billiga att köpa på dark web. 5G tillhandahåller en enorm ny plattform för cyberkriminella som använder denna typ av metoder, säger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109