23948sdkhjf

Myndighet förtydligar regler – vill ge anläggningar längre liv

Havs- och vattenmyndigheten har gått ut med ny vägledning för ansökan och anmälan om små avloppsanläggningar, med syfte att göra ansökningsprocessen smidigare och ge anläggningarna bättre livslängd.

Det nya materialet innebär inga nya regler i sig, men det ska enligt myndigheten förhoppningsvis förtydliga det befintliga regelverket och ge större möjligheter till samsyn mellan kommunala tillståndsmyndigheter.

– Vägledningen riktar sig främst till kommunerna som ger tillstånd. Men även fastighetsägaren och den person som ansvarar för projekteringen och/eller entreprenaden av anläggningen kan ha nytta av vägledningen, säger Bodil Forsberg, utredare på myndigheten, i ett pressmeddelande.

Den nya vägledningen innehåller även en ny metod för bestämning av grundvattennivå, som enligt Havs- och vattenmyndigheten ska göra det enklare för entreprenörer att säkerställa att avloppsanläggningar får ett tillräckligt skyddsavstånd till grundvattnet.

– Med en ansökan som innehåller alla de uppgifter som är väsentliga för anläggande, drift och skötsel kan avloppsanläggningen bli bra anpassad till förhållandena på platsen. Alla berörda får också kontroll över de moment som är extra viktiga i anläggandet och det blir tydligt vilket underhåll som krävs för att anläggningen ska fungera som avsett, säger Bodil Forsberg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125