23948sdkhjf

Prischans för hållbart vägunderhåll

Det har kommit in rekordmånga nomineringar till årets Sweden Green Building Awards, Sveriges mest prestigefyllda pris för hållbart samhällsbyggande.  

Finalister i kategorin ”Hållbar infrastruktur” är European Spalliation Source, E20 förbi Hova samt basunderhåll väg område Umeå. – Det är hedrande att vara nominerad och det känns betydelsefullt att ett projekt för vägunderhåll uppmärksammas. Att någon plogar snö och sköter om vägarna är en förutsättning för att samhället ska fungera och något vi arbetar med året om och dygnet runt, säger Henrik Enström, Svevias platschef i Umeå som ansvarar för underhållet på Umeås vägnät på uppdrag åt Trafikverket.

Baskontrakt område Umeå är det näst största kontraktet för drift och underhåll av allmänna vägar i Sverige. Med en ny inköpsstrategi främjas innovation och utveckling med fokus på miljö, klimat och hållbar utveckling.

– Det som är unikt är att vi tillsammans, i varje tanke försöker tänka så rent som möjligt. Och vi har redan nu, under det andra året i kontraktet, framgångsrikt genomfört tre stora åtgärder för innovation och miljöbesparing. För att lyckas med det är ett bra samarbete, att våga delge varandra idéer och lyfta problematik som uppstår, helt avgörande, säger Anneli Lindberg, projektledare på Trafikverket.

Åtgärderna som Anneli Lindberg syftar på är Svevias köp av två vätgasdrivna inspektionsbilar, platsbyggd vätgasstation, ruttoptimering och minskad salthantering samt partikelsanering i Umeå centrum. Metod och utrustning för partikelsanering har utvecklats på vägstationen i Umeå. Bakom initiativet till vätgasdrivna inspektionsbilar står två av Svevias Umeåbaserade medarbetare med stor kunskap inom området.

Kontraktet för drift och underhåll i Umeå innehåller en innovationsklausul med extra ekonomiska medel som ett incitament till entreprenörer som kunde erbjuda effektiviseringar inom kostnader och minskad miljöpåverkan. En kontraktsform som inte tidigare testats inom vägunderhåll.

Vinnarna i Sweden Green Building Awards 2019 utses den 11 oktober på Vasateatern i Stockholm.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.219