23948sdkhjf

100 personer rekryteras

I december 2020 tas Sveriges modernaste verkstad för tågunderhåll i drift i Hässleholm. Nu ska minst 100 personer rekryteras till depån.

- Vi ser enormt mycket fram emot att sätta igång med trafiken och att bemanna den nya fina depån i Hässleholm. Depån kommer skapa enormt bra förutsättningar för oss att köra Öresundståg. I Hässleholm ligger depån centralt placerad i trafiksystemet och kommer öka kapacitet för underhåll och service av tågen. Säger Anders Gustafsson, VD på SJ Öresund.

Läs också: Ny tågdepå tar över städ

I december 2020 tar SJ Öresund över en stor del av tågtrafiken i södra Sverige då man kommer köra och underhålla Öresundståg. Tillsammans med Mantena kommer SJ Öresund även sköta driften av Hässleholms nya depå och bolagen har precis signerat ett nytt partnerskapsavtal. Nu kommer bolagen gemensamt lägga stor kraft på att skapa perfekta förutsättningar för depån.

- Att ingå i det här samarbetsavtalet med SJ känns tryggt och bra. Vi har inte sett den här typen av partnerskap i järnvägsbranschen tidigare och vi tror att detta är framtiden. Vi vet att SJ är kunniga, pålitliga och har lång erfarenhet av att bedriva tågtrafik som blir en bra matchning med vår långa erfarenhet av tågunderhåll. Vi ser fram emot att arbeta tätt tillsammans för att lyfta resenärernas upplevelse. säger Kjetil Hovland, vd på Mantena

Depån kommer bli en av de största arbetsplatserna i Hässleholm och de tjänster som rekryteras under hösten är administrativa och ledande befattningar inom tekniskt och dagligt underhåll. Under 2020 påbörjas rekrytering av bland annat fordonstekniker, reparatörer, fordonsmontörer och fordonsingenjörer.

Läs också: Raggar folk till tågdepå

SJ Öresund och Mantena rekryterar initialt 100 personer. På sikt satsar SJ Öresund på ännu fler rekryteringar till bolaget och längre fram kommer bolaget anställa såväl ombordpersonal som komfortoperatörer.

Region Skåne ska uppföra och förvalta depån, som kommer att bli Sveriges mest moderna tågverkstad. Den nya depån har betydligt större kapacitet och bättre förutsättningar för ett industrialiserat utförande av tekniskt underhåll och städning än dagens depå i.

Depån på totalt 26 500 kvadratmeter ligger i Kärråkra strax utanför Hässleholm och kommer bestå av fem byggnader innehållande verkstad, kontor, städbyggnad, hjulsvarv, kombihall, en mottagningsstation och en städplattform. Där ska 111 Öresundståg servas.

Depån får helt ny teknik och utrustning för service och underhåll, bland annat är den anpassad för utvändig fordonstvätt, klottersanering och påfyllning/tömning av vatten- och toalettsystem. Därtill med väl tilltagna utrymmen och moderna kontors-, och arbetsmiljöer.

- Den nya depån innebär utökat underhåll och städning vilket kommer ge fler hela och rena fordon i trafik som i sin tur minskar inställda och avkortade tåg. Detta kommer leda till en förbättrad punktlighet och en förbättrad miljö för alla våra resenärer, säger Anders Gustafsson.

- Just nu pågår ett intensivt arbete med att hitta rätt kandidater och det har redan visat sig att det finns ett jättestort intresse att söka de nya tjänsterna. Säger Kjetil Hovland.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093