23948sdkhjf

Övervakar säkerhetsbromsar sensorlöst

Automatiseringen växer kraftigt inom industrin. Maskiner och system ökar samtidigt både i prestanda och hastighet, vilket innebär högre krav på enskilda komponenter.

Tyska Mayr presenterar nu sina nya intelligenta Roba-bromskontrollmoduler, vilka både aktiverar och övervakar säkerhetsbromsar utan att använda sensorer.

Med denna teknik öppnas nya möjligheter till bromsövervakning, särskilt för applikationer inom robotik och automation.

Roba elektromagnetiska säkerhetsbromsar är skräddarsydda för robotkrav genom sin smala design respektive låga vikt och används även i applikationer där kompressorer eller aggregat för tryckluft eller oljehydraulik inte är tillgängliga eller är oönskade, till exempel inom medicinsk teknik eller livsmedels- eller läkemedelsindustrin.

Roba-bromskontrollmodul öppnar nu nya möjligheter till bromsövervakning även i dessa applikationer.

Med en ny moduldesign och tack vare ännu mer exakt utvärdering är det nu möjligt att även leverera och övervaka små bromsstorlekar från ett bromsmoment på 0,7 Nm.

Roba-bromskontrollmodul detekterar armaturskivans rörelser genom att analysera spänning och ström, vilket ger kontroll på vilket tillstånd bromsen är i hela tiden.

Förutom omkopplingstillstånd, temperatur och slitage övervakar den även spänningsvägen eller dragkraftsreserven, det vill säga huruvida magneten fortfarande kan attrahera ankarskivan.

Mayr Power Transmission är det enda företaget som har en intelligent lösning för sensorlös övervakning av elektromagnetiska bromsar i sin standardportfölj.

Roba-bromskontroll kan enkelt och snabbt integreras i maskiner och system. Även befintliga installationer av Roba-standardbromsar kan i många fall uppgraderas utan några problem.

Dessa produkter säljs av Aratron som är ett av Sveriges ledande applikationsföretag och har levererat linjärsystem och transmissioner till Sveriges tillverkningsindustri sedan 1971.

Aratron ingår i Addtech-koncernen som består av cirka 130 bolag, med en gemensam omsättning på 10 miljarder kronor.

Artikeln är en del av vårt tema om Produktnyheter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.391