23948sdkhjf

Har ökat kapaciteten för fjärrvärmen

PiteEnergi har denna sommar bytt ut fjärrvärmeledningar för att säkra driften framöver.

Det är ett omfattande projekt som pågått under hela sommaren. Nästan 700 meter fjärrvärmeledningar har bytts ut från hetvattenscentralen på Backens industriområde fram till Smurfit Kappa.

Nya ledningar med större dimensioner kommer att säkra tillgången av hållbar fjärrvärme för piteborna under lång tid framöver. Det här var sista etappen i uppgraderingen. Nu är ledningarna bytta ända från korsningen Västergatan/Sundsgatan och fram till Smurfit Kappa.

Projekt i den här storleken kräver god planering och bra logistik. Under Timmerleden och järnvägen har PiteEnergi borrat in stora foderrör som de nya ledningarna går i, istället för att gräva ett dike tvärsöver Timmerleden och behöva stänga all trafik.

– Det var lite spännande när vi skulle igång med borrningen, men det gick riktigt bra. Hela arbetet har gått enligt plan och vi vill även rikta ett stort tack till personal vid Smurfit Kappa som ställt upp på ett enastående sätt under stoppet, säger Rolf Öberg, projektledare på PiteEnergi.

Fjärrvärmen i Piteå använder spillvärme från Smurfit kappa - värme som annars skulle gått förlorad. Hela 96 procent av fjärrvärmen kommer från Smurfit kappa. Nu levereras fjärrvärmen i nya ledningar med bättre kapacitet än de gamla ledningarna, som var 40 år gamla.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094