23948sdkhjf

Spår ökat militärt intresse för 3D-print

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, tror att Försvaret framöver kommer att bli mer intresserad av att 3D-printa reservdelar ute i fält.

På nyhetssajten 3dp.se resonerar Steven Savage, forskningschef på FOI:s avdelning för ledningssystem i Linköping, kring additiv tillverkning. Det finns flera fördelar med att använda 3D-tekniken inom militären, menar han. Förband, som har tjänstgjort utomlands med begränsade resurser, har dragit nytta av 3D-tekniken.

– I Afghanistan upptäckte USA:s trupper att ventilen på fordonsdäcken ofta gick sönder på grund av det steniga underlaget. Eftersom de hade med sig utrustning för så kallad additiv tillverkning designades en skyddskåpa till ventilerna, som sedan skrevs ut och testades med goda resultat, berättar Steven Savage.

Det handlar om kostnader och värden, menar han. På hemmaplan kan kostnaderna vara minimala, men i fält ökar värdet enormt.

– I Sverige ligger vi långt framme på den civila sidan. Det finns flera företag och institut som lagt stora resurser på forskning och utveckling. På den militära sidan är vi inte lika långt framme. Kompetensen finns, men när, var och hur ska vi använda tekniken?

Men för att tekniken ska kunna användas på en bredare front, måste det finnas rutiner och regler som kan ha koll på originaldelar och fälttillverkade delar, konstaterar han. Detta gäller även upphandlingsprocesser.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078