23948sdkhjf

Sensor ska upptäcka vattensamlingar

Stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborg ska testa en sensor under en bro över ringleden Österleden. Den känner av om det samlas vatten på vägbanan.

Sensorn ska registrera om vatten blir stående på vägbanan under bron efter kraftiga regn. En vattensamling kan tyda på att det exempelvis är stopp i dagvattenbrunnarna.

Så här går det till: Sensorn mäter avståndet från brons undersida ner till vägbanan under bron. Om avståndet minskar med 1-10 cm får kommunens stadsbyggnadsförvaltning besked om det. Personal kan då åka ut och rensa brunnarna eller så kan det bli aktuellt att kontakta räddningstjänsten för att stänga av vägen.

Personen bakom idén med sensorn är Andréas Hall, utvecklingsingenjör på stadsbyggnadsförvaltningen.

– Upptäcker detektorn en vattenansamling får vi direkt kännedom om detta. På så sätt kan vi tidigt få reda på eventuella brister i dagvattenbrunnarnas funktion, åtgärda problemet snabbare och också minska olycksrisken, förklarar han.

Andréas Hall är lite av en Uppfinnar-Jocke på förvaltningen. Han jobbar bland annat med att koppla upp staden via Internet of Things, IoT, eller Sakernas Internet som det kallas på svenska. Det innebär att han internetuppkopplar saker som papperskorgar, upphängda livbojar utmed stränderna och annat för att förbättra drift och underhåll.

– Mitt arbete med IoT i staden började med att vi var några som spånade på olika sätt att testa tekniken på. Den ena idén var mer knasig än den andra. En av mina idéer var att få dagvattenbrunnar att kunna larma om de inte fick vatten. Det visade sig vara en tuff nöt att knäcka. Det mynnade ut i denna radardetektor som vi nu testkör över Österleden. Det blir ett spännande projekt att följa, säger Andréas Hall.

Sensorn sätts upp på torsdag, den 12 september.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078