23948sdkhjf

Artificiell intelligens i fler universitetsutbildningar

Örebro universitets satsning på artificiell intelligens, AI, ska märkas även i andra utbildningar, andra discipliner, näringslivet och offentlig sektor.

Därför blir nu professor Amy Loutfi vicerektor, med uppgift att sprida kunskaper från området. Hon får i uppgift att hitta möjliga samarbeten med både offentlig sektor och näringslivet. Men ett viktigt uppdrag blir också att få med AI även i utbildningar där det inte finns i dag.

– Jag kommer att titta närmare på hur jag kan arbeta för hela universitetet och för våra andra ämnesområden, säger hon.

I universitetets labb testkörs robotar och AI-lösningar som kan underlätta verksamheten och höja säkerheten hos företag.

Den nya tjänsten som vicerektor innebär att Amy Loutfi får ett tydligt ansvar för områdets utveckling på Örebro universitet.

– Det här betyder att jag kan fokusera på den strategiska utvecklingen av AI-området. Både genom att arbeta inom universitet och genom att representera vårt universitet mot externa samverkanspartners.

Just samverkan med näringslivet blir en viktig del i arbetet. Redan idag finns företag med i många av forskningsprojekten. Örebro universitet har också flera AI-kurser som riktar sig direkt till yrkesverksamma. Snart inleds dessutom det praktiska arbetet med att bygga upp AI impact lab på Örebro universitet, en mötesplats där både företag och offentlig sektor ska kunna ta del av det senaste inom AI.

– Svenskt näringsliv, men även offentlig sektor och akademin, måste absolut hänga med i det här. Annars kommer Sverige hjälplöst på efterkälken, säger Johan Schnürer, universitetets rektor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095