23948sdkhjf

En givande respons

Mina ledare genererar ofta läsarkommentarer. I min förra ledare funderade jag över att företagsledningar ofta betraktar underhåll som en kostnad.

Kanske behövs det en underhållets Greta Thunberg? funderade jag.

Det fick en läsare att utbrista: ”Jag håller med dig i vartenda ord!”. En annan skrev: ”Och den självklarhet som borde fram är väl att underhåll ska klassas som investering. Så länge inte ekonomerna förstår vad underhåll egentligen är lär inte bokföringsprinciperna ändras. Ett exempel på märklighet är ju att en anläggning som under en vecka inte får något underhåll kan värderas lika högt, trots att det med all sannolikhet skapats en underhållsskuld. På samma sätt ska naturligtvis förbättrande underhåll höja anläggningens värde, vilket rimligen borde medföra samma kickbacks till underhållsavdelningen som man ger till sälj”.

Ibland får äldre ledare läsarkommentarer långt senare. Förra året skrev jag om hur äldre generationer har skjutit på VA-underhållet i decennier. Nu får de yngre betala notan. ”En provocerande generationsegoism”, kallade jag det.

Det har fått en läsare att skriva: ”Tack för att du belyser frågor kring ”våra” (de var ju det innan marknadshysterin drog igång) olika system i landet. Jag tror att det var ett misstag att marknadsutsätta våra gemensamma system, uppbyggda med gemensamma medel under många år. Att äldre generationer skjuter över UH-skulder till kommande generationer känns degenererande. Jag har på nära håll sett det vid Statens Järnvägar, som decimerades avseende underhåll till närapå ingenting”.

Fortsätt att höra av er. Det är ni som är experterna. Era tankar och synpunkter är värdefulla.

PS: Hoppas ni uppskattar U&D:s nya layout.

Christer Åkerlundh

Chefredaktör

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.158