23948sdkhjf

Gruvön köper in läcksökare

BillerudKorsnäs Gruvön i Grums blir nummer två i Sverige som köper in Intertechnas nya läcksökare för tryckluft, Fluke ii900 Sonic Industrial Imager.

Gruvön ser vinsten i att införskaffa ett sådant här instrument då tryckluftläckor kan kosta företaget hundratusentals kronor om året. Gruvön meddelar att användningen av instrumentet börjar den här veckan.

Tryckluft är en av de dyraste och mest använda energikällorna i tillverkningsanläggningar. Enligt statistik från Europeiska kommissionen hänför sig 75 procent av driftskostnaderna för tryckluftssystem till energianvändningen. Utsläppen från tryckluftssystemet är i de flesta fall mer än 10 procent. Ett så litet hål som 3 millimeter kan kosta uppemot 20 000 kronor om året.

Det är oftast både tidskrävande och tråkigt att hitta läckor i komprimerade luft-, gas- och vakuumsystem. Den handhållna Flukes ii900 uppges se små tryckluft hål både enkelt och smidigt.

Fluke ii900 är utrustad med en mängd mikrofoner som gör det möjligt för underhållsteam att på ett par minuter exakt lokalisera luft-, gas- och vakuumläckor i tryckluftssystem, även i bullriga miljöer. Det enkla, intuitiva gränssnittet gör att tekniker kan isolera läckagets ljudfrekvens och filtrera bort högt bakgrundsljud.

Med Fluke's SoundSight-teknik kan man se ljudet som läckaget producerar. Tekniken uppges vara enkel att lära sig och implementera. SoundMap-kartan läggs ovanpå en visuell bild på en 7-tums LCD-pekskärm för snabb identifiering av läckor.

Möjligheten att logga varje läcka med visuella bilder underlättar en omedelbar åtgärd, som i sin tur sparar energi. Bilder kan sparas och exporteras i rapporteringssyfte.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078