23948sdkhjf

Digital kontroll på maskinparken

Digitala system ska göra det möjligt att hålla koll både på maskinen och på kompetensen.

Piteå. Utbildningsföretaget Nuab har många strängar på sin lyra, förutom sina maskinförarutbildningar erbjuder företaget tjänster inom till exempel fallskydd och verktygsprovning.

Företaget har också tagit fram egna digitala system som ska underlätta administrationen och öka säkerheten på arbetsplatserna.

Ett exempel är Kontrollpunkt, ett appbaserat onlinesystem som ska underlätta de dagliga maskinkontrollerna.

–  Kontrollpunkt är ett digitaliserat sätt att få med kontrollerna i de dagliga rutinerna, säger maskininstruktören Andreas Lindgren.

När kontrollen är gjord och ”avprickad” i mobilappen registreras detta automatiskt i loggen.

– Är något fel för man in det direkt, det går också att fota felet så att man kan beställa reservdelar eller service, förklarar Andreas Lindgren.

Avvikelser som rapporteras av personal ute i fält kommer automatiskt in i systemet och skickas också ut som mejl till ansvarsperson.

– Det är ett enkelt sätt att hålla koll på sina maskiner, säger Andreas Lindgren.

Dagens maskiner kan ofta fås med någon form av maskinövervakning, maskinerna skickar automatiskt data om hur de mår till leverantören eller ett serviceföretag som sedan kan plocka in dem för service, underhåll eller reparation.

Dessa system har dock sina begränsningar, anser David Nilsson, vd och verksamhetsansvarig på Nuab.

– Man kan aldrig bygga bort den okulära tillsynen, maskinernas egna system gör inga okulära besiktningar, de ser till exempel inga sprickor på tiltrotatorn – det måste föraren själv göra.

Nuab har också tagit fram ett system som ska underlätta när olika uppdrag eller arbetsbeskrivningar kräver specifik kompetens.

– Kompetensvy innebär att företaget anger vilka krav som ska gälla, all data förs in och sedan får arbetstagarna föra in att de har just den kompetensen, säger David Nilsson.

En lyckad digital matchning innebär att en viss person får utföra uppdraget.

– Vi har digitaliserat processen så att alla yrkesbevis, utbildningar och tillstånd kan godkännas i appen, säger David Nilsson.

En förare ska enkelt kunna bevisa att han eller hon har rätt kompetens genom att fota fram- och baksida på utbildningsbeviset.

– Du slipper ha med dig ett kort i börsen, dessutom slipper man komma in och skriva på nya körtillstånd till exempel om arbetsledaren byts ut – allt är digitalt och medarbetaren signerar enkelt i appen, säger David Nilsson.

Systemet ska också göra det möjligt att matcha rätt person till rätt uppdrag, det ska också bli tydligt om en viss person skulle kunna åta sig nya uppgifter om hen bara kompletterar sin utbildning en aning.

– Många företag har bara någon excellista över kompetenser, det kan vara hundra personer upptagna på listan. Då är ett digitaliserat system mycket överskådligare, säger David Nilsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.361