23948sdkhjf

Minskar risken för oljeläckage

För att minska risken för oljeläckage från oljegropen under transformatorstationer installerar Kraftringen ny teknik.

Under alla större transformatorer i Kraftringens stationer finns en så kallad oljegrop. I princip består den av ett hål i marken som ska samla upp olja om det skulle inträffa ett läckage från transformatorn.

Oljegropen är dimensionerad för att kunna ta emot all olja som finns inuti transformatorn och ska hålla tätt så att eventuella läckage inte kommer ut i marken.

Eftersom många av bolagets transformatorer är placerade utomhus blir oljegroparna efterhand fyllda med regnvatten. Risken är då att oljan inte får plats när det behövs. Svårigheten är att veta när oljegropen behöver tömmas, dels eftersom det kan regna väldigt lokalt och dels eftersom olika gropar olika lätt blir vattenfyllda.

För att minska risken för att detta ska inträffa installerar Kraftringen utrustning för automatisk tömning, så kallad SIPP-node (Säker Indikering av PetroleumProdukter) i alla nya oljegropar.

Den nya tekniken är kopplad till en molntjänst som registrerar hur mycket vatten som töms och kan varna om det finns olja i vattnet, om gropen inte är tät eller om enheten behöver service.

Att automatisera tömningen av oljegropar har flera fördelar ur ett miljöperspektiv. Risken för att olja läcker ut i marken minskar, dels eftersom tekniken gör att gropen automatiskt töms vid behov och dels eftersom den slå larm om eventuella läckor i tid. Dessutom minskas transporterna eftersom man inte behöver åka ut och tömma groparna manuellt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079