23948sdkhjf

Ökad lönsamhet med bättre underhåll

Fabriksledningar som satsar på underhåll kan räkna med högre lönsamhet och bättre produktivitet. Det visar en studie.

Sedan många år har SKF genomfört kundbehovsanalyser och samlat på sig en stor mängd data om hur industrin arbetar med underhåll. Databasen ger goda möjligheter att dra slutsatser om vad de som lyckas bäst med sitt underhåll gör jämfört med de som lyckas sämre, även ur ett finansiellt perspektiv.

Sambandet mellan underhåll och finansiell prestation är tydligt; de företag som är ”bäst i klassen” på underhåll är också mer lönsamma.

- Det som är gemensamt för de bästa är att de ser underhållet som en central del av produktionen, inte som en sidoavdelning, säger Alrik Danielsson, vd och koncernchef SKF.

SKF har kikat på pappers- och massaindustrin specifikt. Av de totalt 1 600 kundbehovsanalyserna avser 350 företag papper och massa.

- Det som bland annat utmärker de bästa är att strategiarbetet prioriteras och att de sedan jobbar med dessa frågor kontinuerligt, säger Marcus Jennerholm, affärsutvecklare på SKF.

Studien visar att de som prioriterar underhållsarbetet också kan räkna med en högre teknisk tillgänglighet i maskinparken, lägre lagerhållningskostnader, lägre kostnader för övertid och inte minst en högre produktivitet.

- När våra produktionssystem blir alltmer automatiserade och sammankopplade öppnas fantastiska möjligheter att skapa effektivitet och konkurrenskraft. Men då måste ju maskinerna gå, som en schweizisk klocka. Det är bara ett riktigt bra underhåll som kan få det att hända. Oförutsedda haverier eller problem måste undvikas, säger Alrik Danielson.

Läs mer om: SKF
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111