23948sdkhjf

Ventiler i processindustrin

| Av Christer Åkerlundh | Tipsa redaktionen

I processystem är det många olika ventiltyper att hantera och de förutsätts fungera och vara täta vid manöver. De flesta ventiler är manuella och manövreras också relativt sällan. Beroende på avsikten med ventilen kan den vara mer eller mindre kritisk när den behöver fungera

Köper vi då täta och fungerande ventiler? Svaret är lite oklart eftersom det är möjligt att följa normer och ändå leverera läckande ventiler från fabriken. Ja det gäller inte alla ventiler men en stor del av de som levereras till processindustrin får enligt normerna ha ett visst läckage.

Vid provtryckning på fabriken accepteras, beroende på dimension ett läckage av ett visst antal bubblor eller droppar per minut. Detta gäller ventiler med metalltätning det vii säga där två metalliska slipade ytor tätar mot varandra.

Många tillverkare anger amerikanska eller europiska normer som sin tillverkningsstandard, där det som kund är viktigt att faktiskt sätta sig in i vilka standarder, och då accepterade täthetkrav vid provtryckning innan leverans, som tillverkaren följer.

Mjuktätade ventiler, oftast med tätningsytor i PTFE eller gummi, brukar anges som helt täta. Begränsningen för mjuktätande ventiler är temperatur, tryck och media så där dessa inte fungerar så är det metalltätande ventiltätningar som gäller.

Man måste också ha klart för sig att tester före leverans sker i relativt ren fabriksmiljö med rena media med andra ord så är ventilen så tät som den skall vara enligt normen när den lämnar fabriken. Ventiler provtrycks i testriggar med en önskad placering vilket gör att annan placering till exempel med horisontellt placerade spindlar inte testats och i vissa fall helt avrådes från tillverkarna som en korrekt installation. När ventilen sedan installeras så har vi många ytterligare faktorer som kan påverka den faktiska funktionen i anläggningen.

Vid installationen spelar entreprenörens kompetens en viktig roll för slutresultatet, man bör placera ventilen på en bra plats i röret så att eventuella partiklar, svetsrester etc inte påverkar ventilens tätningsytor. Ventiler har olika konstruktioner som lämpar sig att installera i olika lägen, valfritt läge eller för vissa ett läge t.ex. upprätt.  Verkligheten ger inte alltid full valfrihet men ibland ser man installationer som är dåliga både för ventilen och operatören.

Om nu en tillverkare lägger tid och kapacitet på att tillverka en ventilspindel som vid manövrering skruvas upp och ner genom en packbox och som nu är extremt rak, rund och har mycket hög ytfinish och dessutom installerar en högklassig packbox i grafit för att uppnå absolut bästa täthet mot omgivningen, vad kan då gå fel?

Det tillverkarna inte kan kontrollera är det som händer efter installationen dvs på verkan från omgivningen, renheten eller skötsel av ventilen. Från många ventiltillverkare får vi mycket högklassiga ventiler som fungerar som de bör innan ventilerna utsätts för omgivningen.

En spindel som har rostangrepp, smutsbeläggningar eller motsvarande växer i omfång. Detta kommer då vid manöver att skrapas av mot grafittätningen i spindeltätningen som i sin tur tar skada vilket ökar risken för läckage.

Detta kompenseras med ansättning av packboxtätningen som i sin tur ger ökat vridmoment på ventilen och ett tyngre arbete för operatören. Ventiler som är tröga att manövrera är ett stort bekymmer för processindustrin.

Orsaker finns i bristande underhåll och för hårt dragna spindeltätningar men också i för dåligt smorda gängor och spindlar. Användande av manualer och kunskap om ventiler ger ökade möjligheter att få bättre fungerande ventiler i hela kedjan från rätt installation till rätt driftsunderhåll är viktigt.

När en fabriksny ventil som nyligen installerats läcker igenom i ledningen, så frågar man sig varför? Beror det på kvalitetsproblem från fabriken, eller är det en dålig installation, uppstart eller helt enkelt fel ventil? 

Vad skall man då göra när det händer att en ny ventil läcker, eller snarare vad skulle man gjort innan?

Först måste man välja rätt ventil och se till att den testas mot krav. Man kan mycket väl kräva en helt tät metalltätad ventil mot extra hantering och kontroll men sedan måste man placera den rätt i systemet och se till att den installeras med rätt kunskap. När den väl är på plats skall systemet rengöras och startas upp korrekt och ventilen skall testas på plats. Operatören måste förstå ventilens funktion och speciellt vad som gör den tät och hantera ventilen med den kunskapen.

Vid beställning av ventiler är det rimligt att ställa frågan till leverantören hur tät ventilen är och vilken manöver kraft som erfordras för önskad funktion. Med tiden kommer ventilen gå tyngre och bli svårare att få tät, igenom och ut mot omgivningen, om man inte sköter den på ett bra sätt.

Se till att ventilerna har rätt täthet för genomflöde och mot omgivningen från början och gör rätt vid installation, uppstart och drift så får man bästa möjliga förutsättningar att ha lång livslängd på ventilerna.

Thomas Lundqvist

LT Teknik & Ventil AB

Håll dig uppdaterad med UochD
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Levererar beslutsstödssystem

ABB-teknik bidrar till Sveriges största solcellspark

Nu tar Sparbanken Skånes Solcellspark i Sjöbo över titeln som Sveriges största solcellspark. ABB-teknik är med och gör det möjligt.

Avtal med världens största skeppsbyggare

Jotun har tecknat ett avtal med världens största skeppsvarv för en ny typ av marin bottenfärg som minskar lösningsmedelsutsläppen med upp till 90 procent.

Upphandling klar inför vintern

Ger fem tips om cybersäkerhet

Cybersäkerhetshetsexperten Mikael Johansson, på Acronis, ger fem tips om vad små och medelstora företag kan göra för att minimera risken för att bli hackad.

Nyhetsbrev

IT-angrepp med modulär kod vanligare

IT-säkerhetsföretaget Barracuda Networks varnar i en ny studie för att så kallad modulär skadlig kod har ökat kraftigt under 2019.

Arkiv

Får uppdrag i Hammarstrand

Avyttrar keramisk verksamhet

IT-säkerhet i industrin

Oljeutsläpp hos pappersbruket

De övertar godsvagnsunderhåll

Beijer Tech köper finskt bolag

Ny metod gör gruvan smartare

Epiroc presenterar 6th Sense, ett nytt tillvägagångssätt som kombinerar digitalisering och automation för att öka gruvindustrins prestanda.

Datalabb ska driva svensk AI

Företagsdata, språkdata, data för resultaten i Staten och skogsdata. Det är några av de områden där det nu ska skapas datalabb för att skapa bättre förutsättningar för AI.

Start-up inom AI växlar upp

Inleder strategiskt partnerskap

De framtidssäkrar fjärrvärmen

Svenska industriföretag redo för 5G

Avloppsledningar renoveras schaktfritt

På uppdrag av Nodra AB förnyar Aarsleff Rörteknik 800 meter avloppsledningar i Norrköpings kommun utan att gräva upp gatorna.

Assemblin förvärvar företag

Öppnar kontor i Märsta

Över 1 000 olycksfria dagar

På sin hemsida berättar LKAB om hur länge olika verksamheter har klarat sig utan arbetsplatsolyckor.

Stor forskningskonferens i Norrköping

Väljer Visolit för fastighets-IT

Pirtek drar på

Avtalar om cybersäkerhet

Digitalisering och nya material innebär utmaningar

Fallolycka vid UH-arbete

En rejält omarbetad utgåva

Coromatic får ny ägare

Ändrade kemikalieregler

Klart med dansk medverkan

De två bolagen går samman

AI krävs för att tygla ddos-attacker

Indutrade expanderar inom mät

SIS får nytt namn och utseende

Se alla Företagens egna nyheter

3 sätt att undvika luftbubblor vid ompackning till sprutor - t.ex. lim, smörjfett & silikon

RS Components lanserar en serie kompakta industriella kontaktdon för hög överföringshastighet

RS Components lanserar en ny serie DC-DC-omvandlarmoduler med hög effekttäthet

Skötsel av skärvätska under semesterstopp - så här undviker du onödiga driftstopp och problem!

RS Components presenterar ny och mycket prisvärd PoE-testare från Fluke Networks

RS Components lanserar USB- och AV-kablar från RS PRO

Foerster lanserar nya STATOGRAPH® CM redo för Industri 4.0

RS Components introducerar en IoT-utvecklingssats med Bluetooth® Low Energy från ON Semiconductor

RS Components lancerar Hartning kontaktdon med påmonterad anslutningskabel

Problem i industriella nätverk eller bussystem.

RS Components ingår partnerskap med TE Connectivity för att lansera ett TE-lärcenter på teknikforum

RS Components introducerar LoRa-kommunikationsmoduler med utökad prestanda för IoT-tillämpningar

KUNBUS-industridatorer som bygger på Raspberry Pi finns nu hos RS Components

RS Components introducerar Renesas Synergy™ S5D3-mikrokontroller och -utvecklingskort för IoT

Möt KmK Instrument på Control 7-10 maj

Ny produktserie: Kranar

RS Components och AVX ingår globalt partnerskap för distribution

DesignSpark, forumet för utvecklare och konstruktörer, har nu mer än 750 000 medlemmar

RS Components presenterar industriella frekvensomvandlare från Rexroth för automationsindustrin

RS Components lanserar banbrytande arbiträr funktionsgenerator från Tektronix

RS Components tecknar ett franchiseavtal med CTS för distribution av elektr...

RS Components presenterar kraftfulla motordrivkretsanalysatorer med flera f...

RS Components presenterar ny version av baskortet Arduino Uno WiFi för IoT-...

RS Components presenterar vinnaren av DesignSparks designtävling "Summer of...

Tryck din egen rörmärkning med nya Flo-Code Print!

Sänd till en kollega

0.19