23948sdkhjf

Därför exploderar betongen

När betong i broar och tunnlar utsätts för hög värme kan den explodera. Nu har forskare tagit reda på varför det händer.

Stora, viktiga infrastrukturkonstruktioner såsom tunnlar och broar byggs med höghållfast betong. Denna betong har olika tillsatser som skräddarsyr dess egenskaper för ändamålet.

Om denna betong hettas upp till över 200 grader blir betongblandningen instabil och kan, om det vill sig illa, explodera med väldig kraft. Bitar kan flyga iväg som projektiler.

Tidningen Live Science berättar att ett forskarlag på Swiss Federal Laboratories for Material Science and Technology, Empa, nu har studerat det här märkliga fenomenet och offentliggjort sina slutsatser i en avhandling.

Betong hettades upp till 600 grader i ett laboratorium. Med hjälp av så kallad neutrontomografi kunde sedan forskarna studera hur temperaturen i betongens inre steg.

De tredimentionella bilderna avslöjar att fukten i betongens porer förångas av hettan. Men eftersom ångan inte kan sippra ut blir trycket till slut så stort att betongen exploderar. Till och med när värmen stängs av så kvarstår explosionsrisken.

Bränder i tunnlar är ett exempel på när räddningspersonal ska vara beredd på att betongen kan explodera. I Atlanta kollapsade delar av en bro 2017 när en lagerbyggnad under bron stod i lågor och 2003 dog 20 brandmän i Kina när en eldsvåda fick en betongbyggnad att rasa ihop.

Forskningsprojektet bedrevs i samarbete med franska forskare vid universitetet i Grenoble och Laue-Langevin-institutet i samma stad.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078