23948sdkhjf

En rejält omarbetad utgåva

I standarden om systemgränssnitt för distributionssystemstyrning finns en del, SS-EN IEC 61968-4, som handlar om gränssnitt för dokumenthantering och asset management. Efter åtta år har det nu kommit en ordentligt reviderad utgåva.

I den nya utgåvan har olika profiler lagts till, ändrats eller tagits bort. Informativa bilagor har adderats, som visar hur standarden kan användas för strategisk förvaltning och för tillämpningar vid informationsutbyte, till exempel när en tillgång ersätts med en ny.

Standarden SS-EN 61968 ska underlätta integration mellan applikationer i ett elnät. Den kan användas för applikationer som använder olika språk, operativsystem och protokoll men som ändå behöver utväxla data med varandra.

I den först delen, SS-EN 61968-1, finns en introduktion. Andra delar behandlar bland annat gränssnitt nätdrift (del 3) och kundhantering (del 8). På gång är bland annat en del 9 för optimering av distribuerade produktionsresurser.

För utväxling och hantering av data i elnät finns även standarden SS-EN 61970. Den beskriver CIM, en gemensam informationsmodell som ligger till grund för mycket av det vi kallar smarta elnät. Den består av flera delar.

Båda ovannämnda standarder är framtagna i internationellt samarbete inom den internationella standardiseringsorganisationen IEC. I princip antas också alla delar som europeisk standard, EN, och fastställs som svensk standard, SS-EN IEC, av SEK Svensk Elstandard.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094