23948sdkhjf

Elförbrukning blir avgörande med 5G

5G utlovar ett smörgåsbord av ny funktionalitet, men räkna med rejält ökad energiförbrukning. Det här tar datacenterjätten Vertiv fasta på.

Vertiv är ett doldisföretag vad gäller datacenter. Men det är en doldis i kolossalformat – de har 18 000 anställda. Huvudkontoret finns i Columbus, i Ohio, i USA. De två tyngsta posterna i Vertivs sortiment är utrustning för elförsörjning och kylning för datacenter. Det finns även en del kringprodukter, administrationslösningar och ett tjänsteutbud centrerat kring att bygga och administrera datacenter.

Nu vädrar man morgonluft på Vertiv. Orsaken till förhoppningarna kan uttryckas med en siffra och en bokstav: 5G.

̶  Operatörer som satsar på 5G måste tänka om vad gäller hur nätverk och datacenter ska utformas, och om vilken utrustning som behövs och var den behövs. Elförbrukningen kommer att gå genom taket. El kommer att stå för den största delen av kostnaden för datacenter om tio år, säger Eric LeCalvez, ansvarig för telekomkunder på Vertiv i Europa.

Resonemanget är att i det läget finns det stor potential för Vertiv, såsom leverantör av lösningar för att minska elförbrukning.

En skillnad mellan 5G och 4G, som Eric LeCalvez beskriver, gäller var det finns utrustning som behöver elförsörjning.

I 4G-scenariot är det mesta av utrustningen koncentrerad till datacenter. Med 5G kommer utrustningen att vara mer spridd, med alla utmaningar som följer på det vad gäller elförsörjning och kylning. Mycket mer bearbetning kommer att ske i kanten av nätverken, därav den populära benämningen ”edge computing”.

En följd av övergången till 5G blir att många operatörer får bygga nya nätverk och datacenter, med ny utrustning. Det är ofta inte lämpligt att försöka bygga ut existerande lösningar.

En skillnad för operatörerna lär bli att de kommer att erbjuda mer varierande telekomlösningar, för vilka kunderna kommer att betala olika mycket beroende på prestanda och tillförlitlighet.

Eric LeCalvez uppskattar att cirka 25 procent av Vertivs försäljning är kopplad till telekom. Men gränserna är flytande vad gäller telekom, molnplattformar, colocation och slutkunders egna datacenter. Vertivs definition av telekom lyder ungefär ”när folk är kopplade till nätverk”.

När kommer 5G-revolutionen att ta fart?

 ̶  Det sker gradvis, men vi tror att 2025 kommer att bli en milstolpe vad gäller genomslag för 5G. För tillfället befinner sig många aktörer i en fas med planering och arbete med specifikationer.

Vilken roll har Vertiv i sammanhanget? 

̶  Ibland levererar vi kompletta datacenterlösningar och är med och bygger datacentren, ibland är vi en ren underleverantör av utrustning. Och så finns det varianter däremellan, det händer till exempel att vi är partner till företag som Ericsson i projekt. Vi erbjuder modulära lösningar, så vi kan vara flexibla.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109