23948sdkhjf

Nya kullager förlängde livslängden

En anläggning för bearbetning av vegetariska produkter i Tyskland har nått betydande fördelar efter installation av Molded-Oillager från NSK.

Eftersom företaget snabbt ville lösa problemet med ofta förekommande lagerhaverier och även minska de därmed sammanhängande kostnaderna och tidsförlusterna, bad företaget den japanska kullagertillverkaren NSK att undersöka saken.

Under inspektionen upptäckte NSK:s experter snart orsaken. På grund av de strikta hygienkraven, som krävdes av livsmedelsindustrins föreskrifter, rengjordes systemet ordentligt och regelbundet. Det visade sig, som på så många andra livsmedelsindustrier, att rengöringsprocessen ledde till att avsevärda mängder vatten trängde in i lagren och tvättade bort smörjfettet.

För att ta itu med de utmaningar som de täta tvättcyklerna innebar, rekommenderade NSK byte till företagets så kallade MO-lager.

Ett speciellt tribologi-koncept (tribologi är vetenskapen om slitage, friktion och smörjning) har implementerats för Molded Oil-lager. Till exempel är lagren utrustade med NSK:s egenutvecklade, oljeimpregnerade material, vilket innefattar smörjolja och ett oljelaterat polyolefinharts.

Detta material släpper regelbundet ut smörjmedlet, som inte kan tvättas ut på grund av dess konsistens, under en lång period. Samtidigt hindrar bärmaterialet vatten eller fasta föroreningar från att tränga in i lagret.

Genom byte till MO-lager har livslängden vid anläggningen ökat från två veckor till mer än nio månade, uppger NSK. Resultat bekräftar, enligt företaget, än en gång NSK:s "tumregel", att MO-lager uppnår minst dubbla livslängden i jämförelse med konventionella fettsmorda lager i vatten- och dammförorenade miljöer.

Anläggningen upplever också många andra fördelar. Till exempel förblir driftsmiljön ren eftersom det inte finns några utsläpp av fett och ingen olja behöver fyllas på igen. MO-lager är därför idealiska för livsmedelsindustrin, anser NSK. Användningen av rostfritt stål för lagerkomponenterna bidrar också.

Kullagerbytet har, enligt NSK, också medfört stora besparingar i underhållskostnader och minskade produktionsstopp i processen. NSK levererade lagren med högeffektiva kontakttätningar på båda sidor för ännu högre skyddsnivå.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.083